Testületi ülés

2024.05.04. 07:05

A csornai tűzoltóknál van az elektromos oltólándzsa

A csornai napelemgyár bezárásához több ok is vezetett, erről tájékoztatta a cég tulajdonosa a helyi önkormányzatot. A képviselő-testület ülésén volt téma az üzem helyzete.

Cs. Kovács Attila

A Csornahő kft. pénzügyeit érintő kérdések is napirenden voltak a képviselő-testület legutóbbi ülésén. Felvételünkön (balról jobbra) Berkiné Sokorai Tünde aljegyző, Szalainé dr. Németh Annamária jegyző, dr. Bónáné dr. Németh Katalin polgármester és Major András alpolgármester. Fotó: Cs. K. A.

Kiss László alezredes, a Kapuvári Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője tartott beszámolót a csornai képviselő-testület legutóbbi ülésén. A várost érintő helyzetről adott tájékoztatást. Elöljáróban elmondta: ötvenhárom településen látnak el hatósági feladatokat, hetvenen pedig elsődleges tűzoltási és műszaki mentési teendőket.

Kiemelte a kirendeltség és az önkéntes tűzoltó-egyesületek közti együttműködést. Kilenc egyesülettel egyes kategóriás „szerződést kötöttek”. A csornai önkéntesekről kifejtette, hogy folyamatosan képezik magukat, odafigyelnek elméleti tudásukra és fejlesztik technikai felszereltségüket. 2023-ban hatszor avatkoztak be az egyesület tagjai. Kiss László új kihívásokról is beszélt: „Egyre több zöld rendszámos, elektromos járművet látunk az utakon, nő a forgalom, a veszélyesáru-szállítás. Ezekre is folyamatosan odafigyelünk. Vármegyénk rendelkezik egy speciális eszközzel, az oltólándzsával, ami elektromos járműveknél vethető be, és ez Csornán található, mint a vármegye központjában” – tette hozzá az alezredes.

A Csornahő kft. pénzügyeit érintő kérdések is napirenden voltak a képviselő-testület legutóbbi ülésén. Felvételünkön (balról jobbra) Berkiné Sokorai Tünde aljegyző, Szalainé dr. Németh Annamária jegyző, dr. Bónáné dr. Németh Katalin polgármester és Major András alpolgármester. Fotó: Cs. K. A.

Az ülés további részében szó volt az önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatairól, illetve a Szociális és Gyermekjóléti Központ munkájáról. Megállapították a képviselők a Csornahő kft. mérlegét és jóváhagyták a cég idei üzleti tervét. Kitűzték a csornai búcsú időpontját – augusztus 17–18–19. – és a helyi adókról hallgattak meg beszámolót.

Képviselői kérdés révén szóba került a napelemgyár, a költségvetési csalás miatti nyomozás, illetve az üzem dolgozóinak ügye is. Dr. Bónáné dr. Németh Katalin polgármester elmondta: az elmúlt időszakban többször is keresték a cég tulajdonosát és tájékoztatást kértek a fejleményekről. Ő válaszában több okra is hivatkozott, például a koronavírusra, a háborús helyzetre, az olcsó kínai napelemre. A cég ezért kényszerült a gyártás leállítására és csoportos létszámleépítésre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kisalfold.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában